Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στον περιβάλλοντα χώρο της βρίσκεται το σημερινό κοιμητήριο  του Χωριού μας. Ηλεκτροδοτήθηκε το 2001 με δαπάνη του Συλλόγου των απανταχού Τριποταμιτών''Η  Παναγία η Ταταρνιώτισσα''.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Η όμορφη εκκλησία του χωριού μας , ο Άγιος Δημήτριος , έγινε ακόμη πιο ωραία.Με μεγάλη χαρά είδαμε όλοι όσοι επισκεφτήκαμε το χωριό για τον εορτασμό της Μάχης της Τατάρνας, ότι φέτος έγινε πλακόστρωση του αύλειου χώρου ,τοποθετήθηκαν καινούρια στασίδια, αγοράστηκαν και άλλες καρέκλες και ντύθηκε με πέτρα η βρύση .Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια.

ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ Άγιος Δημήτριος με το εντυπωσιακό πετρόχτιστο καμπαναριό


Το καμπαναριό της  εκκλησίας μας, γραφικό και όμορφο.

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη μάχη της Τατάρνας



Ο άστατος καιρός δε στάθηκε εμπόδιο στους δεκάδες επισκέπτες, που βρέθηκαν στη θέση «Λαχανόκηπος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριποτάμου, την Κυριακή της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου 2001, για να λάβουν μέρος σ’ αυτήν την εκδήλωση τιμής και μνήμης.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση Μνήμης που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτωλοακαρνανίας για τη Μάχη της Τατάρνας.
Φέτος, συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του ‘21 στη Ρούμελη, που έγινε στις 22 Μαρτίου 1821, και ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Δήμο Αγράφων απέδωσαν φόρο τιμής, στους ήρωες που πολέμησαν και έδωσαν το αίμα τους για μια πατρίδα ελεύθερη και υπερήφανη.
   Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τριποτάμου, ενώ στη συνέχεια στη θέση Λαχανόκηπος και στο μνημείο των πεσόντων, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Η πρόεδρος του Συλλόγου εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν οι επίσημοι προσκεκλημένοι.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Νίκος Φούκας και κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγράφων κ.κ. Βάσω Φεγγούλη, Πάνος Γκορόγιας, Λεωνίδας Τελώνης, Κώστας Μάκκας, ο εκπρόσωπος του δήμου Αγρινίου κ. Γιάννης Καλαντζής, ο πρώην Δήμαρχος Στράτου κ. Τζαμαλής, ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου κ. Νταλλής, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και φυσικά κάτοικοι του χωριού και γύρων περιοχών, καθώς και πάρα πολλοί επισκέπτες.
Να σημειωθεί εδώ, πως ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτ/νίας, είναι ένας δραστήριος σύλλογος, ο οποίος με τις μέχρι τώρα ενέργειές του έχει προσφέρει πολλά στο χωριό, και κατάφερε να δημιουργήσει, μαζί με τη πολύτιμη βοήθεια του τέως Δήμου Φραγκίστας, έναν κοινόχρηστο χώρο, στεγασμένο για πολλαπλές χρήσεις, πραγματικό στολίδι για την περιοχή. 

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Το Δημοτικό Σχολείο και ο δάσκαλός μας ,ο Β.Κόπανος



Εικόνα    








Όταν πήγε εκείνος στην Α΄ τάξη, το δημοτικό σχολείο Τριποτάμου Ευρυτανίας ήταν τριθέσιο και είχε 134 μαθητές. Έξι χρόνια μετά, όταν αποφοιτούσε από το Δημοτικό, τα παιδιά στο σχολείο ήταν λιγότερα από τα μισά- μόλις εξήντα. Αλλά ο Βασίλης Κόπανος είχε από τότε ένα και μοναδικό όνειρο: να γίνει δάσκαλος, να επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε και να μαθαίνει γράμματα τα παιδιά των συγχωριανών του.
Το παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είναι δάσκαλος στον Τριπόταμο Ευρυτανίας τα τελευταία 25 χρόνια. Την πρώτη χρονιά που διορίστηκε είχε 27 μαθητές.Το σχολείο μας “νεκρωσε” όπως και το χωριό μας! Εδώ και 15 χρόνια, όλα σχεδόν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν έφυγαν από τον Τριπόταμο.
«Τα μόνα χρόνια που έφυγα από το χωριό μου ήταν τα χρόνια του Γυμνασίου, των σπουδών μου στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και της στρατιωτικής μου θητείας. Και η μοναδική αίτηση που έκανα ήταν για να διορισθώ στον Τριπόταμο Ευρυτανίας. Αλλά δυστυχώς  αναγκαστηκε να μετακινηθεί σαν οικογένεια για να μπορέσουν και τα δικά του παιδιά να πάνε Γυμνάσιο και Λύκειο. 
Ο «ισόβιος δάσκαλος» του Τριποτάμου, σαν παιδί, έφυγε για πρώτη φορά από το χωριό του και πρωτομπήκε σε αυτοκίνητο σε ηλικία 11 χρόνων: «Ταξίδεψα και πήγα σε μια κατασκήνωση στα Καμένα Βούρλα. Ένας ολόκληρος κόσμος αποκαλύφτηκε μπροστά στα μάτια μου. Τα μόνα επαγγέλματα που ήξερα ότι υπήρχαν τότε ήταν του γεωργοκτηνοτρόφου, του παπά, του καφεπαντοπώλη και του δασκάλου. Ο δάσκαλος, ήταν το ιερότερο όλων. Ήταν ο άνθρωπος που κατείχε τη γνώση, ήξερε να μιλήσει σωστά, να κερδίσει τον σεβασμό σου».
Από μικρός παρακολουθούσε, λέει, το χωριό του σιγά- σιγά να ερημώνει. Σ΄ αυτόν τον μαρασμό, εξηγεί, έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες: «Οι σεισμοί και οι κατολισθήσεις- το 1963 το μισό χωριό χάθηκε λόγω πολλών βροχοπτώσεων- οδήγησαν αρχικά στην μετακίνηση του πληθυσμού. Αλλά αυτό που έφερε τον μεγαλύτερο μαρασμό ήταν η δημιουργία του φράγματος της λίμνης των Κρεμαστών για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που “έπνιξε” στην κυριολεξία το πιο εύφορο κομμάτι του χωριού που ήταν τότε ο σιτοβολώνας όλης της Ευρυτανίας».
27 χρόνια στο σχολείο του χωριού του. Ο δάσκαλος Βασίλης Κόπανος ήξερε πως κάποτε θα χρειαστεί να φύγει, το σχολείο θα κλείσει για πάντα... Δάσκαλε σε ευχαριστούμε για όλα.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Μάχη της Τατάρνας σε πίνακα ζωγραφικής


Στις 22-23 του Μάρτη 1821 ο Οδυσσέας Αντρούτσος με την ηγούμενο του μοναστηριού Τατάρνας Κυπριανό,διέλυσαν το τουρκοαλβανικό απόσπασμα…
«Ήτανε φαίνεται απ’τον Θεό γραμμένο ν’αδράξουμε τ’αρματα μια μέρα και χυθούμε κατ’επάνω  στους Τυράνους…»

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

12 Ιουνίου η επέτειος για τη μάχη της Τατάρνας



Η Μάχη της Τατάρνας

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
ο Δήμος Αγράφων και ο Σύλλογος Τριποταμιτών Αιτ/νίας συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις  για τα 190 χρόνια από την πρώτη μάχη της Επανάστασης του ’21 στη Ρούμελη, που έγινε στο γεφύρι της Τατάρνας στις 22 Μαρτίου 1821, μεταξύ των Τουρκαλβανών του Χασάμπεη Γκέκα και του Οδυσσέα Ανδρούτσου, με τη συμμετοχή των καλογήρων του μοναστηριού της Τατάρνας υπό τον Ηγούμενο Κυπριανό. 
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή της Πεντηκοστής 12 Ιουνίου 2011 στη θέση «Λαχανόκηπος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριποτάμου, Δήμου Αγράφων.

                Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα έχει ως εξής:
 Το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Τριποτάμο.
Στις 11.00 θα ακολουθήσει Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση Στεφάνων, ο Πανηγυρικός της ημέρας και σύντομοι χαιρετισμοί.
Τέλος θα ακολουθήσει το γνωστό σε όλους Ταταρνιώτικο γλέντι με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής.
 Σας προσκαλούμε να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μεγάλη αυτή Επέτειο στον όμορφο Τριπόταμο. Μην ξεχνάτε το Χωριό μας.