Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Για την "Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική" του π. Δοσιθέου της Μονής Τατάρνης



Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Κατά το πρόσφατο ταξίδι μας στην Ευρυτανία και δη στην Μονή Παναγίας Τατάρνης, ο ευπροσήγορος και φιλόκαλος Ηγούμενός της Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος μάς δώρισε με το διάσημο πλέον και πολυεκδεδομένο βιβλίο του "Οψοποιών Μαγγανείαι ήγουν Καλογηρική Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική", έκδοσις δεκάτη έκτη, μετά πολλών νέων συνταγών. Πρόκειται για έναν καλαίσθητο τόμο 544 σελίδων, εντός του οποίου ο αναγνώστης δεν αισθάνεσαι μόνον μάγειρος ή καταναλωτής κάποιων (πολλών και διαφόρων, ομολογουμένως) τροφών, αλλά πρωτίστως εισοδεύει στον κόσμο του Ορθόδοξου Μοναχισμού, στην νοοτροπία και τις απώτερες / ανώτερες βλέψεις του! 

Ο ίδιος ο συγγραφέας - μάγειρος μάς προϊδεάζει, δηλώντας στον Πρόλογό του, "[...] Οι συνταγές αυτές είναι προϊόν πείρας τριάντα και πλέον χρόνων. 'Εν λοπάσι και χύτραις πέπνιγμαι', για να θυμηθώ τον Αριστοφάνη. Είναι συνταγές δοκιμασμένες στην πράξι, στο τηγάνι και στην κατσαρόλα. Δεν είναι του γραφείου. Απουσιάζουν όμως οι κρεατοσυνταγές γιατί τα μοναστήρια δεν κρεωφαγούν, οπότε αγνοούμε και τους τρόπους μαγειρεύματος. Και μια γενική συνταγή: Ο οδηγός μαγειρικής δεν κάνει τον μάγειρο, ως ουδέ μία γραμμή τον γεωμέτρην ή εις πλους τον θαλάττιον (τον θαλασσόλυκο) για να θυμηθούμε τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Η μαγειρική είναι παράδοσις και ταπείνωσις. [...]"

Υπό αυτό το πνευματοφόρο πρίσμα ο π. Δοσίθεος θεωρεί κι ενεργεί τις μαγειρικές του! Πρόκειται για ένα βιβλίο απόλαυση με κάθε έννοια, το οποίο αξίζει να αποκτηθεί!

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πολύ πρωτότυπο σύγγραμμα και φανταζόμαστε και ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Στα υπόψιν...