Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

To προζύμι του Σταυρού


Προζύμι δίχως μαγιά με τον βασιλικό του Τιμίου Σταυρού

Το ευλογημένο έθιμο που συνιστά ταυτόχρονα και ένα μικρό θαύμα.
Δοκιμάστε το κι εσείς φέτος παίρνοντας σταυρολούλουδα την ημέρα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ,από τον παπά της εκκλησιάς σας ,ακολουθείστε τις οδηγίες .
Παρασκευή νέου προζυμιού
Εδώ πέραν της πράξεως χρειάζεται πίστη και καθαρότης βίου.
Παίρνουμε ένα κλαδί βασιλικό από την ύψωση του Τιμίου Σταυρού (εκ των χειρών του Ιερέως και όχι απ’ τον δίσκο ή απ’ τον επίτροπο).
Πριν ξεραθεί, ένα απόγευμα, ρίχνουμε στο δοχείο που «αναπιάνουμε» το προζύμι, λίγο χλιαρό νερό. Σ’ αυτό εμβαπτίζουμε τον κλάδο του βασιλικού σταυρώνοντας μέσα στο νερό τρεις φορές και ψάλλοντας συγχρόνως το «Σώσον Κύριε, τον λαόν Σου» και το «Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως».
Αφαιρούμε τον βασιλικό και ρίχνουμε σκληρό αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μ’ ένα κουτάλι, ώσπου να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Τυλίγουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και με το μάλλινο κάλυμμα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό.
Το πρωί αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το αφήνουμε και πάλι τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος.
Το βράδυ κάνουμε πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος έως το πρωί.
Επαναλαμβάνουμε δηλ. το ίδιο πράγμα τρεις φορές.
Το πρωί ζυμώνουμε το ή τα πρόσφορα με σκληρό αλεύρι, χλιαρό νερό και άλας όπως θα περιγράψουμε πιο κάτω.
Υπ’ όψιν ότι απ’ το ζυμάρι του πρόσφορου θα κρατήσουμε ένα κομμάτι για προζύμι για το επόμενο ζύμωμα. Το αφήνουμε μέσα στο μικρό ειδικό δοχείο να φούσκωση καλά (αυτό πρέπει πάντοτε να γίνεται μετά από κάθε ζύμωμα) και κατόπιν σκεπασμένο το τοποθετούμε στην συντήρηση του ψυγείου.
π.Δοσίθεος ,ηγούμενος της Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: