Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο Τριπόταμος Ευρυτανίας


, γνωστό και ως Τατάρνα ως το 1928, είναι η έδρα του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του καλλικρατικού δήμου Αγράφων (τέως καποδιστριακού δήμου Φραγκίστας). Βρίσκεται 73 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, κοντά στα σύνορα του νομού Ευρυτανίας με τον νομόΑιτωλοακαρνανίας, σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Στο χωριό υπάρχει και το μοναστήρι της Τατάρνας, κοντά στη θέση παλαιού βυζαντινού και ιστορικού μοναστηριού, που πρόσφερε πολλά όχι μόνο στην ορθοδοξία αλλά και στον αγώνα για εθνική παλιγγενεσία. Καταφύγιο ονομαστών κλεφτών και αρματολών (Κατσαντώνη, Δίπλα, Καραΐσκάκη), καταστράφηκε πολλές φορές, αναστηλώθηκε επί Όθωνα και τελικά κατέρρευσε από τη μεγάλη κατολίσθηση του 1963, μετά την ολοκλήρωση της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.
Το νέο μοναστήρι διασώζει πολλά κειμήλια και μεταξύ αυτών το καντήλι που είχε προσφέρει, σε εκπλήρωση τάματος, ο κλέφτης Κατσαντώνης.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Τριποτάμου ανήκουν επίσης οι συνοικισμοί Βρεκαίικα,Καϊπανάκι και Κοψαίικα. Κατά την απογραφή του 2001 το χωριό 466 κατοίκους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: